24.03.2013 20:40

50 tipů jak dostat peníze od státu

Stud, neznalost, obavy a strach z úředního šimla brání lidem vzít si od státu to, na co mají nárok. není k tomu ale žádný důvod. Chtít po státu to, co vám sám nabízí, a vzít si ze společné kasy část peněz, které jste do ní během let odevzdali, přece není žádná hanba.

 

Přijít o práci nebo jen zestárnout a stát se závislý na pomoci druhých je prostě život. tak si svou těžkou životní situaci neprohlubujte finanční krizí. Nejde jen o možnost získat sociální dávky, příspěvek na bydlení nebo peníze na pečovatelku. Stát nabízí mnohem víc a jediné, co po vás chce,  je přihlásit se o svá práva.  Naše příručka by vám měla napovědět, jak a na co můžete mít nárok. Záleží jen na vás, zda svou šanci využijete. Není to složité, pokud dodržíte tři tipy :

1) TIP - PTEJTE SE : Navštivte ÚP a zjistěte si, na jaké dávky máte nárok. U své pojišťovny se poptejte, na jaké výhody máte jako jejich klient vlastně nárok.

2) TIP - NESTYĎTE SE : Neodpověděla vám správně jedna úřednice? Zeptejte se jiné. Nenabízí vaše pojišťovna to co jiná? Vyměňte ji a běžte tam, kde vám nabídnou víc. Nejste spokojeni s lékařem, který odmítá vaše právo na proplácení cest ke specialistovi? Běžte k jinému.

3) TIP - NEVZDÁVEJTE SE : jste v těžké finanční situaci, a přesto zatím nemáte nárok na některou ze sociálních dávek? Nevzdávejte se. Většina dávek se vypočítává z vašich příjmů zpětně. Za pár měsíců může být všechno jinak a na dávky už nárok mít budete. Opakujte své žádosti.

KROK 1- Spočítejte si životní minimum : Letos je to částka 3410,- pro první dospělou osobu a pro druhou je to již 2830,- a pro děti se částka liší dle jejich věku.

4) TIP - Spočítejte si životní minimum podle počtu lidí v rodině a vynásobte 2,4. Je to částka, kterou máte? Pak utíkejte pro sociální dávky.

5) TIP - Pozor! Výš životního minima se letos změnila. Může se tím změnit i vaše šance na peníze.

KROK 2 - Zjistěte, která dávka vám patří.

Sociální dávky jsou pro mnohé příliš složité. Přitom stačí jediné -  zajít na úřad a nechat si spočítat, zda pro vás stát nemá nějaké peníze.

Co k žádostem potřebuji - např. OP, doklady o příjmu ( tedy o výdělku a dalších příjmech ) a rodné listy dětí. Pokud žádáte o  příspěvek na bydlení, tak nájemní smlouvu k bytu a doklady o nákladech zaa bydlení. Co přesně budete ke konkrétní žádosti potřebovat, zjistíte na www.mpsv.cz. O každou dávku si musíte požádat písemně na formuláři, který je k tomu určený. Získáte ho buď na úřadu práce, nebo si ho můžete stáhnou z internetu. Všechny potřebné formuláře najdete na : https://formulare.mpsv.cz/okdavky/cs/welcome/forms.jsp

6) TIP - Požádat o dávky si může každý. Stát ale žádné sám od sebe nenabízí, musíte si říct.

7) TIP - Pokud dávku čerpáte, zajímejte se, jak často musíte znova dokládat např. svou finanční situaci.

8) TIP- Jestli splňujete nárok na příspěvek, se dozvíte na úřadě práce nebo na www.mpsv.cz.

PORODNÉ

Chcete 13000,- korun? Počítejte!

Čekáte narození prvního potomka? Třináct tisícovek od státu je totiž možné dostat právě jen na první dítě. Vaše rodina nesmí mít větší příjem než 2,4 násobek životního minima.

9) TIP - Něvěřte, že se porodné už nedává. Třeba zrovna vy na něj máte nárok. Řekněte si o něj.

 

Přídavek na dítě

 

Nárok má i plnoletý - plínky, boty nebo školní obědy. Dítě v každém věku je drahé. Možná máte nárok získat od státu přídavek na dítě. Stačí vám k tomu abyste měli příjem nižší než 2,4 násobek životního minima. Myslíte si, že plnoletostí vašeho potomka končí státní podpora? Chyba! Nárok na přídavek na dítě má i plnoletý člověk, který například studuje nebo kvůli svému zdravotnímu stavu nemůže studovat nebo pracovat. Stačí, aby byl nezaopatřený ( bez vlastního příjmu ). Vyplácení přídavku na dítě je omezené hranicí 26 let věku.

10) TIP - Děti stojí hodně. Tak proč nechtít od státu peníze, které jim patří?

11) TIP - Plnoletostí dítěte nekončí právo na přídavek na dítě. Nezapomínejte na to!

 

Pohřebné

I na tak smutnou událost, jako je pohřeb, stát přispívá.  Na 5000,- kč pohřebného má ale nárok jen člověk, který vypravil pohřeb nezaopatřenému dítěti nebo rodiči nezaoptřeného dítěte. Požádat o pohřebné si tak může třeba matka dítěte, jehož otec zemřel při autonehodě, nebo rodiče, kterým zemřelo dítě. Podmínkou je trvalý pobyt na území ČR.

12) TIP - Ztráta blízkého je bolestivá. Nemusíte ale navíc přijít o peníze, které vám stát nabízí.

 

Příspěvek na bydlení

Kdy na něj máte nárok  - pokud 30% ( v Praze 35% ) příjmů vaší rodiny nestačí na pokrytí nákladů na bydlení. Musíte být vlastník nebo nájemce bytu nebo domu a musíte v něm být přihlášeni k trvalému pobytu. Společně s vámi se posuzuje i příjem vašich spolubydlících ( který mají v bytě také trvalý pobyt ).

Co potřebujete o příspěvku vědět - Do příjmů, které dokládáte při žádosti, se nazpočítává jen výdělek. Patří sem i např. důchod, rodičovský příspěvek, alimenty, přídavky na děti apod.

                                                            - O příspěvek je nutné požádat na příslušném pracovišti úřadu práce v místě vašeho trvalého bydliště.

13) TIP - Pokud jste loni neměli nárok na příspěvek na bydlení, letos to může být jinak. Běžte se zeptat.

14) TIP - Jestli máte na příspěvek na bydlení nárok, můžete zjistit na kalkulačce na https://portal.mpsv.cz/soc/poradce

15) TIP - U bydlení v družstevních bytech a bytech vlastníků nezáleží při stanovení normativních nákladů na počtu obyvatel obce.

16) TIP - Domácnost, kde je zdravotně postižený nebo v ní žijí pouze osoby nad 70 let, má nárok na příspěvek bez časového omezení.

   

—————

Zpět


Kontakt

Svaz tělesně postižených v České republice z.s. Místní organizace Podbořany

Masarykovo náměstí 922, Podbořany

774 734 057, 608 175 442


Jednoduchý přehled

13.05.2010 20:11

Hlášení na akce

Na akce o které je velký zájem se prosím hlaste obratem i ze zálohou 50 % !! předejde se nepříjemnostem !!     Další kontakty pro přihlášení : úterý 8 - 14 hod. na MěÚ Podbořany č. kanceláře 206, tel. 415 237 567 tel. : p. Hachová 774 734 062 tel. : p. Polcarová 606 337 336

Celý článek

—————